Embriyo Transferi Sonrası Tutunma Ne Zaman Olur?

 

Tüp bebek tedavisi uygulanan çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri embriyo transferinden sonra tutunmanın ne zaman olacağıdır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur bu konu hakkında en çok merak edilen bilgilerini bizlerle paylaştı.

 

Embriyonun Rahme Tutunduğu Anlaşılabilir mi?

 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur’un açıklamalarına göre embriyo transferinden sonra tutunma genellikle transferin 2. günü başlayıp transferin 6 – 7. gününe kadar devam eden bir süreçtir. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde moleküler düzeyde pek çok mekanizma etkilidir. Embriyonun tutunma şansının artırılması amacıyla rahim kalınlığını yeterli düzeye ulaştırmak ve embriyonun tutunma sürecinde rol oynayan moleküler mekanizmaları düzenlemek amacıyla embriyo transferinden önce östrojen ve/veya progesteron içerikli ilaçların kullanılması söz konusu olabilir.

 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü: “Embriyonun rahme tutunması herhangi bir belirtiyle anlaşılamamakla birlikte bazı hastalarda embriyonun rahme tutunma sürecinde lekelenme tarzı kanamalar görülmesi söz konusu olabilir. Lekelenme tarzı bu kanamalar tutunma yani implantasyon kanaması olarak da bilinir. Ancak lekelenme tarzı kanama olması embriyonun mutlaka tutunduğu anlamına da gelmez.”

 

Embriyo Rahme Tutunduktan Sonra Neler Yaşanır?

 

Embriyonun rahme tutunması için gerekli olan süre sona erdikten sonra rahme tutunma aşamasının gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “Bu kontrolün gerçekleştirilmesi için embriyo transferi üzerinden yaklaşık 12 gün geçmiş olmalıdır. Embriyonun rahme tutunup tutunmadığını kesin olarak öğrenmek için test yapmak gerekir. Bunun için embriyo transferinin üzerinden 12 gün geçince gebelik testi yapılarak kandaki B-hCG değeri kontrol edilir. Böylece gebelik sürecinin başlayıp başlamadığı tespit edilir.”

 

Embriyonun rahme tutunması ile birlikte gebelik süreci başlar. Gebeliğin başlaması anne adayında da birtakım değişikliklerin ortaya çıkması anlamına gelir. Anne adayının hormonal değişiklikler yaşamasıyla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı ve memelerde hassasiyet gibi durumlar meydana gelebilir. Ayrıca anne adayları duygu durum değişiklikleri de yaşayabilir.

 

Embriyonun rahme tutunması hassas bir durumdur. Embriyonun rahme tutunması işleminin başarısızlıkla sonuçlanması halinde tedavi sona erecektir. Bu süreçte anne adayının kendine dikkat etmesi ve doktorunun tavsiyelerine birebir uyması çok önemlidir.

Aysha

Muhafazakar Moda ,Tesettürlü Bayan Kombinleri ,Kadın Sağlığı konulu aysha.com.tr sitesinin yöneticisidir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın