Çocuklar erken yaştan itibaren diyabet ve kardiovasküler hastalıklara yakalanmaya fazla kilolu olmayan yaşıtlarına göre daha yatkınlık gösterir. Bu hastalıklar da sonuç olarak erken ölüm riskinin artması anlamına gelir.
Dünya nüfusunun yüzde 65’i fazla kiloluluk ve obeziteden kaynaklı ölümlerden fazla olduğu ülkelerde yaşamaktadır. Bu bütün orta ve yüksek gelir düzeyindeki ülkeleri içermektedir. Küresel olarak diyabet vakalarının yüzde 44’ü kalp hastalıkları, yüzde 23’ü bazı kanser türlerinin yüzde 7’si ile 41’i arasında fazla kiloluluk ve obeziteye dayandırılmaktadır.
Yüksek kalorili yiyeceklerin, aynı yoğunlukta fiziksel bir aktivite olmadan aşırı derecede tüketilmesi sağlıksız bir kilo artışına neden olur. Fiziksel aktivite düzeyini arttırmak da enerji dengesizliğine ve netice olarak kilo artışına neden olmaktadır. Bu etkiler sağlıksız kilo kazanımına sebebiyet vererek çocukluk çağı obezitesi artışlarına yol açıyor. İnsanlar bu sayede; sağlıklı kilolarını koruyabilir, toplam yağ alımını sınırlayabilir, doymamış yağları tercih edebilir, meyve ve sebze baklagiller tam tahıllı ve kabuklu yemişlerin tüketimini arttırabilir, tuz ve şekerin alımını kısıtlayabilirler.