Kırmızı renkli tüm besinlerin kansere karşı koruyucu etkileri kırmızı lâhanada olduğu gibi pancar’da da bulunur. Pancar’a bu rengi veren element betalain grubunda bulunan maddelerden oluşmaktadır. Pancar bu yönüyle eşsiz bir bitki olma özelliği taşımaktadır. İnsan metabolizmasına mucize güç sağlayan pancar içerdiği betalain grubuyla pek çok besinde bulunmayan hücre ve enzimleri bünyesinde barındırır.
Pancar akciğer, kalın bağırsak, mide, akciğer ve prostat kanserlerini önleyici etkilere sahip bitkilerden biridir. Ayrıca vücuttaki kanın temizlenmesi karaciğerin zehirlerden arındırılmasında yardımcı olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Kırmızı Pancarın damarları genişleten, kan dolaşımını kolaylaştıran, tansiyonu düşüren etkilere sahip olduğu bilinir. Bu değerli bitki yüksek besin değerlerine sahip olmasından ötürü haftada 2 gün, bir adet tüketilmesi öneriliyor.
Pancar yıkanma esnasında soğuk su altında zedelenmeden temizlenmelidir. Besin değerini kaybetmemek açısından çiğ olarak tüketmek daha sağlıklı seçimlerden olmalıdır. Pişirilmek suretiyle 15 dakikayı geçmeyecek şekilde suda kaynatılarak tüketilmesi uygun olan metotlar arasındadır.