Lezzetli, Sağlıklı Serinleten İçecekler…

Zeynep Özcan

Yaz mevsiminin olmazsa olmaz içeceği nedir? Ferahlatan bir bardak limonata mı, aromasıyla damakları şenlendiren soğuk çay mı, fit kalmak isteyenlerin vazgeçemediği detoks içeceği mi, yoksa buz gibi lezzetinden taşan bir bardak dolusu smoothie mi? Güzel haber, seçim yapmanıza gerek yok! Hepsini sizin için hazırladım, üstelik hiçbirinde şeker kullanmadım. İşte birbirinden lezzetli, buz gibi 4 şahane içecek tarifi!

Hangi içecek tarifini uygularsanız uygulayın hissettiğiniz şey aynı olacak, serinlik ve lezzet. Peki lezzeti yakalamak için zaten kendinden şekerli meyveleri iyice rafine şekere boğup, şeker küpü haline getirmeye gerek var mı? Bence yok… Doğal şeker kategorisinden sayılan, kaynağını bildiğiniz bal, içeceklerinize lezzet vermek için fazlasıyla yeterlidir. Burada da dikkat etmemiz gereken nokta; balın miktarını ayarlamak ve doğru zamanda ilave etmek. Doktorlar balın ısısının 40 derecenin üzerine çıktığında, zehire dönüştüğünün önemle altını çiziyor. Buradan hareketle, buzlu çay ya da limonatanın temelini hazırlarken, su ılındıktan sonra balın eklenmesi gerekiyor.

Yaz mevsiminin en güzel meyvelerini rafine şekerden uzaklaştırdığımıza göre, bardakta sunmaya hazır mısınız?

ÇİLEKLİ NANELİ BUZLU ÇAY

Malzemeler:

2 adet nane çayı
1 ½ su bardağı çilek, ikiye bölünmüş
3 tatlı kaşığı doğal bal
½  limon suyu
4 su bardağı kaynamış su

Servis yapmak için:
Buz küpleri
Çilek parçaları
Limon dilimleri
Yapılışı:

  • Kaynar suyu ısıya dayanıklı bir ölçü kabına alın.
  • Nane çaylarını, çilekleri, limon suyunu derin bir ölçü kabına alın. Kaynar suyu ilave edip kabın üzerini örtün.
  • 7 dakika demlendikten sonra nane çayını kaptan çıkarın ki acı bir tat oluşmasın. Bu esnada su biraz ılındığı için balı ekleyin.
  • 4 dakika daha geçtikten sonra çilekleri de çıkarın.
  • Oda sıcaklığına gelene dek tezgahta, oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın. İyice soğuyup lezzetinin oturması üç saati buluyor. Dilerseniz bir gece beklettikten sonra da servis yapabilirsiniz. Lezzeti çok daha yerinde olur.
  • Çilek, buz küpleri ve birkaç parça limonla servis yapın.

 

KAVUNLU LİMONATA

 

Malzemeler:
350 gr kavun, küçük doğranmış
1½ su bardağı su
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
2 yemek kaşığı bal
2 su bardağı su

Servis yapmak için:
Buz küpleri
Limon dilimleri

Yapılışı:

  • Bir sos tenceresine ½ su bardağı suyu ve limon rendelerini alıp kaynatın. Bir iki kez tıkırdadıktan sonra ocaktan alın, ılınmaya bırakın.
  • Bu esnada kavunları buzluğa atın, çok çok küçük doğradığınızdan emin olun. Daha sonra blenderdan geçirmek zor olabilir.
  • Ilınan limon kabuğu rendeli suya balı ilave edin, karıştırın, buzdolabına kaldırın.
  • Hafif buzlanmış olan kavun parçalarını mutfak robotundan geçirin. Limonlu, ballı suyu üzerine ekleyin, mutfak robotunu birkaç kez daha çalıştırın. Limon suyu ve 2 su bardağı suyu da ilave ettikten sonra karıştırın.
  • Sürahiye önce buz küplerini, ardından dilimlenmiş limon parçalarını ve kavunlu limonatayı alıp servis yapın.

 

SALATALIKLI DETOKS İÇECEĞİ

Malzemeler:
2 adet orta boy salatalık (büyükse bir adet)
1 adet elma
½ adet limonun suyu
Çok küçük bir parça zencefil
İsteğe göre biraz bal

Yapılışı:

  • Malzemenin tamamını katı meyve sıkacağından geçirin. Dilerseniz biraz bal ile tatlandırıp soğuk olarak servis yapın.
  • Hemen tüketmeyecekseniz, içmeden önce iyice çalkalayın.

 

FRAMBUAZLI – VİŞNELİ SMOOTHIE

Malzemeler:
½ su bardağı dondurulmuş frambuaz
½ su bardağı dondurulmuş vişne
4-5 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı:

  • Dondurulmuş frambuazı, vişneyi ve yoğurdu blenderdan pürüzsüz bir kıvam elde edinceye dek geçirin.
  • Bal ve chia tohumunu da ilave edip son bir kez daha blenderı çalıştırın.
  • Porsiyona bölerek servis yapın.

 

Afiyet olsun!

 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın