Evlilik hem anne ve baba olmadan önce yaşanan hazırlık sürecini içeren, hem de daha sağlıklı ve düzenli bir yaşamın kapılarını aralayan bir süreçtir. Bu sürecin en başından itibaren evimizde bir takım genel kuralları oturtmak, ileride sağlık problemleri yaşandıktan sonra değişiklikler yapmaya çalışmaktan çok daha kolaydır. Bir eş ve ebeveyn olmanın verdiği sorumluluk; hem eşin hem çocukların sağlıklarından sorumlu olmayı da beraberinde getirir. Özellikle dikkat edilmesi gereken temel kuralları söyle sıralayabiliriz.

– Yemek sırasında su içilmemeli; ancak yemeklerden 30 dakika önce veya sonra içilmelidir.
– Mide içeriğinin asit fazlası, oksijenlenmeyi azaltır; oksijenlenme azaldığında, metabolizma yavaşlar. Yemekler daha yavaş sindirilir, kilo alma ve enerji eksikliği başlar. Asitli gıdalar tüketilmemelidir.
– Proteinleri (kırmızı et, tavuk, hindi ve balık) karbonhidratlarla (ekmek, makarna, pilav) birlikte tüketmemek sindirimi kolaylaştırır ve bunların vücutta yağ olarak depolanmasını önler.
– Günde 3 ana öğün ve 4 ara öğün olmak üzere, toplam 7 öğün yenilmesi gerekir. ( 1. Ara 10:30, 2. Ara 15:00, 3. Ara 17:00, 4. Ara 21:30 )
– Gece yoğurt ve peynir gibi mayalı gıdaların tüketilmemesi uygundur.
– Süt, yoğurt, meyve ve çiğ tüketilecek sebzelerin yenilmeden bir saat önce dolaptan çıkarılarak, oda ısısına gelmesini sağlanmalıdır.
– Sabah erken saatlerde (7:30-8:30 gibi) kalkmalı ve akşam erken (23:00-24:00 gibi) saatlerde uyunmalıdır.
– Rafine (işlenmiş) gıdaların tüketilmemesi sağlık için önemlidir.
Rafine Gıdalar ve Zararlı Maddeler Yağlar
- Beyaz undan yapılan börek, makarna, beyaz ekmek, kek, pide
- Beyaz pirinç
- Konserve gıdalar
- Hazır gıdalar (çorba, puding, salça, sirke vb.)
- Kola, meşrubat (diyet olanlar dâhil)
- Aşırı siyah çay
- Aşırı kahve, kremalı kahveler
- Meyve suları
- Beyaz şeker
- Tereyağı, margarin
- Günde 2,5 litre sıcak su tüketilmelidir. (yaklaşık 12-14 bardak)

Hangi Sebzeler ve Meyveler Tüketilmemelidir?
- Köklü besinlerden patates ve havuç (nişastalıdır)
- Mısır
- Domates (çiğ tüketildiği takdirde mide asidini artırarak sindirimi yavaşlatır)
- Salatalık; salataların içine konulmadan, kabuklu olarak ara öğün şeklinde tüketilmeli.
- Ekşi mandalina
- Ekşi portakal
- Muz
- Yeşil elma, armut ve ayva gibi meyveler besin değerlerinin azalmaması ve tok tutması için kabuklarıyla tüketilmelidir.
- Sindirimi hızlandırmak için yemeklerde günde 1,5 tatlı kaşığı zerdeçal ve zencefil kullanılması uygun olur.
Ara Öğünlerde Tüketilmesine Uygun Gıdalar
- Kuru kayısı (3-4 adet)
- Diyet bisküvi (2 adet)
- Yeşil elma (1 adet)
- Kivi (1 adet)
- Armut (1 adet)
- Ayva (1 adet)
- Salatalık (kabuklu)
- Light meyveli yoğurt (akşam öğünü hariç)
- Çilek
- Sarı leblebi

Zayıflamaya Yardımcı Olacak 5’li Zayıflama Çayı Tarifi
- Mate yaprağı
- Biberiye
- Kekik
- Yeşil çay
- Funda yaprağı
Ek olarak egzersizlerin; sabah saat 6:00-10:00 arası veya akşam saat 18:00-22:00 arası yapılması metabolizmayı canlandırmak için daha uygundur. Yürüyüş 1 saat, yüzme yarım saat, ağır egzersiz ise yarım saat olmalıdır.