Gazlı ve Kolik Bebekten Korkmayın

Ayşe Öner

Eğer  yeni doğmuş bebeğiniz genellikle 10-15 gün sonra bir akşam saati birdenbire  avutulmayacak şekilde ağlamaya başlamışsa ‘’Bebeğime ne oluyor, hasta mı acaba?” diyerek endişelenebilirsiniz.

Bu ağlama esnasında bebeğiniz, kol ve bacakları sertleşmiş, elleri yumruk olmuş, kendini arkaya doğru atmış, ağzı kocaman açık, yüzünü buruşturmuş, gözleri sıkıca kapanmış; acı çeken bir  ifade ile çığlık çığlığa ağlamakta… Bebeğin gerginliği arttıkça sizin de çaresizliğiniz ve şaşkınlığınız artıyor, elinizden hiçbir şey gelmediği  için bebeğinizle birlikte acı çekiyor ve onunla birlikte ağlamaya başlıyorsunuz. Bu ilk üç aylık bebeklerle anne ve babaların çok sık yaşadıkları bir durum. Doktorun verdiği ilaçlar, etraftan aldıkları tüm beslenme tavsiyeleri, çaylar, her türlü kucakta tutma şekilleri denenerek anlaşılmaz bir savaş başlar. Genellikle üç veya dördüncü aya kadar da devam eder, bundan sonrası daha rahattır ve bebeğinizle yaşadığınız en zor dönemlerden biri böylece bitmiş olur.

kolik bebek

Ağlamalar esnasında morarıp nefes tutan bebekler, annelerin korku dolu anlar yaşamasına sebep oluyor. Genellikle  nefesi hiç geri gelmeyecekmiş gibi görülen bebekler  derin bir nefes alarak pembeleşip ağlamaya devam ederler. Eğer fizyolojik bir problem yoksa halk arasında “katılma” denilen bu durumdan korkmayın
Üç aydan sonra nadiren devam eder bu süreç ve bebeğin gelişimini, sağlığını etkilemez. Anne karnında bebeğin sitemi annenin vücudu tarafından düzenlenirken, doğumla  birlikte bu ayar geçici olarak bozuluyor. Yeni bir dünyaya doğmak, bu dünyanın uyaranları ile baş edebilmek, sindirim siteminde gelişen hazım, bakterilerinin oluşturduğu hava kitleleri, emerken yuttuğu havanın iyi çıkarılmaması sebebiyle oluşan gaz, kendini hareket ettirememesi, yer çekimine aykırı pozisyonda yatıyor olması ile bebeğin özellikle akşam saatlerinde ağrı ve gerginliğini artar. Ağlama zamanları da genellikle akşam saatleri olur.

gazlı bebek

Beşinci ayın sonunda bebek, bu uyaranlarla baş edebilmeye başlar. Sindirim sistemi gelişir, artık karnının üzerinde dönüp hareket edebiliyordur. Böylece gaz veya kolik şikayeti de genellikle sona erer. Koliği artırıcı çevresel bir faktör olarak, sigara dumanı da gösterilmiştir. Evde sigara içen birey sayısı ne kadar fazla ise, bebekte kolik görülme olasılığı ve şiddeti o kadar fazladır.
Gazlı veya kolikli bebeklerde ağlamayı azaltmaya yönelik çalışmalarda bazı davranış değişiklikleri ile nöbetlerin sıklığı değil ama süresinin  azaltılabilir olduğu görülmüştür. Anne babalar ağlayan bebeği ne zaman kucaklarına almaları gerektiğini bilmelidir. Her bebek için farklı yaklaşım gerekir çünkü her bebek farklı bir mizaç ile doğar ve bu işin standardı yoktur. Öyle olsaydı hayat çok kolay olurdu zaten. Örneğin, kendi kendini sakinleştirme yeteneği olmayan bebekler, hafif ağlamaları başladığında yanında olup beşiği sağa sola doğru değil de aşağı yukarı doğru sallamak; ağlaması yükseliyor, sakinleşmiyor ise kucağa alıp yumuşak bir ses tonuyla ağlamasına cevap vermek, göz teması kurup pişpişleyerek  dolaşmak faydalı olabiliyor. Bu bebekler aşırı gürültü ve parlak ışıktan da korunmalıdır.

bebeklerde gaz çıkarma

Gaz Sıkıntısını Azaltmak İçin…
Bebeğinizde gaz sıkıntısı problemini azaltmak üzere bazı şeylere dikkat edebilirsiniz.
Emzirirken göğüs ucunu doğru şekilde kavramalı, biberon verirken de biberon memesinin ucu geniş kısmına kadar kavramalı ve biberon 45 derecelik açıyla tutulmalıdır.

Bebeğin boş biberon emziğini emmesine izin vermeyin, beslenme sırasında ve sonrasında mutlaka gazını çıkartın.

Göğsünüz çok dolu, bebek açıkmış ve hızlı emiyorsa süt akışını yavaşlatmak için areolaya yakın bir noktadan iki parmağınızı kullanıp göğsünüzü makaslayarak süt akışını yavaşlatabilirsiniz.

Emzirme sırasında ve sonrasındaki yarım saat boyunca bebeği 45 derecelik açı ile sırtı dik olacak pozisyonda tutmak  gaz oluşumunu azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Bebeklerde mide ve yemek borusu ile alakalı reflü durumu da bebeklerde ağrı ve acıya sebep olduğundan, bebek düz yatırılmamalı ve başı daha yüksekte kalacak şekilde yatağın baş tarafının yükseltilmesi tavsiye edilir.

Kolikli ve gazlı bebeklerde en çok işe yarayan uygulamalardan biri de  karnın üzerine  yapılan gaz masajıdır. Tavsiyem bu masajı bebeğin ağlama krizleri başlamadan, akşam saatlerine doğru yaparak gazın oluşturduğu spazmları ve acıyı azaltmaktır.

Önümüzdeki ay bebeğinize yapılacak gaz masajını ve uygulamasını anlatacağım.
Yeni bir yıla girdik; 2017 yılının ülkemize, dünyaya iyilik ve hayırlar getirmesini  dileyerek yeni yılınızı kutlarım…

 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

wordpress tasarım web tasarım