Yemeklerin Lezzetine Lezzet Katan Karışımlar: Bouquet Garni, Mire poix, Sachet Depices

Mutfağın vazgeçilmezlerinden olan çorba, sos ve yemeklerin hazırlanmasında kullanılan, temel sular olarak bilinen et ve sebze sularını baharat karışımlarıyla, keskin aromalı sebzelerle lezzetlendirebilirsiniz.

Yiyeceklerin lezzetini, kalitesini ve besin değerini arttırmak için sebzelerden, baharatlardan karışımlar yapılır. Bu karışımları hazırlarken renk ve tat olarak uyumlu olanları seçmek gerekir.
İşte “Bouquet Garnie” (buke garni) de birkaç sebzenin ve baharatın bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Et ve sebze sularında, soslarda ve bazı yemeklerde kullanılır.
 

baharat karışımı

Standart Bouquet Garni(Sebze Buketi) Reçetesi:

Malzeme
1 tutam kuru kekik
3-4 dal maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
2-3 yaprak pırasa veya yarım kereviz sapı
5-6 adet tane karabiber

Yapılışı
Pırasa yaprağını açın.
İçine defne yaprağı, kekik, maydanoz sapı ve karabiberi koyup sıkıca sarın.
Yanmaz iple bağlayın.

Standart Sachet D’epices (Baharat torbası) Reçetesi
Malzeme
1 tutam kuru kekik
3-4 dal maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
5-6 adet tane karabiber
1 diş sarımsak, hafif ezilmiş

Yapılışı
Tek kullanımlık bone veya tülbente tüm baharatları koyun ve bağlayın. Lezzetlendirmek için kullanacağınız yemeğin içine ilave edin.
 

zeynep özcan yemek tarifleri

Mirepoix(Mir-Pua)
Temel soslarda, et ve sebze sularında, çorbalarda, yemeklerde, yemeğin tadını desteklemek için kullanılır. Standart mirepoix’nın yanı sıra pırasa, sarımsak, mantar, zencefil gibi ürünler de kullanılabilir.

Standart Mirepoix Reçetesi:
2 ölçü soğan
1 ölçü havuç
1 ölçü kereviz sapı

Yapılışı:
Sebzeleri ayıklayıp temizleyin ve eşit ölçülerde doğrayın.
İsterseniz soteleyerek kullanın, isterseniz kaynamakta olan et suyuna ilave edin.
 
 
 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.