Dinlenmek, ailece vakit geçirmek, rahatlamak ve eğlenmek amacıyla kaçtığımız yazlıklar, şehir evinden uzak, bahçe ve toprakla ilgilenebileceğimiz, nefes aldığımız yerler. Bu durumda çok yorucu ve zorlama dekorasyon fikirlerinden kaçınmalı, basit, sade ama kullanışlı bir yaşam alanı yaratmalıyız. Yüksek İç Mimar Gökçen Anlı yazlık evlerle ilgili dekorasyon önerilerini bizlerle paylaştı.
Yazlık evler için ideal aksesuarlar neler olabilir?
Yıl boyu yoğun iş temposu, trafik, şehir kalabalığının verdiği stresten uzaklaşmak ve yenilenmek için kaçtığımız yazlık evlerimizde ruhumuza iyi gelen, belki de geçmişimizi hatırlatan küçük aksesuarlarla dinginlik veren objeler kullanılmalı. Enerji veren turuncu, içe dönen mor, doğaya dönüşün rengi yeşil, deniz rengi turkuaz ve mavi renkli objeleri tavsiye ederim.
Mobilya tercihi nasıl olmalı?
Kalabalık arkadaş gruplarını ağırlayarak keyifli akşamlar geçirebilecek rahat, fonksiyonel, kullanışlı mobilyalar tercih edilmeli. Özellikle temizliği kolay, hızlı kuruyan ve leke tutmayan nano kumaşlarla kaplanmış mobilyalar iş yükünü de azaltacaktır.
Yazlık evlerde nasıl mutfaklar tercih edilmeli?
Havalandırma çok iyi olmalı. Geniş ve açık mutfaklar yazlıklar için çok idealdir. Mutfaklar, birden fazla kişinin keyifle yemek hazırlarken sohbet edebileceği, uzayan kahvaltıları bahçeye taşıyabilmek için, bahçe katında veya açık alanlara yakın konumlandırılmalı.
Renk önerileriniz nelerdir?
Toprak renkleri, beyaz ve ağaç renkleri yazlıklar için en ideal renklerdir. Dış cephe ve zeminlerde güneş ışığını hapsetmeyen açık renk kullanımı sıcaktan bunaltmayacaktır. Desenli kırlent ve objelerle renk katılabilir.
Pratik olması bakımından zemin tercihi ne olmalı?
Yazlık evler için zeminde kullanılabilecek en doğru ve en şık malzeme doğal taştır. Kullanımı kolay ve ömürlük bir malzeme olan traverten, mermer gibi malzemeler kaymaz yapıda olduğu sürece ıslak zeminlerde sorun yaratmaz ve kayma, düşme tehlikelerini de önler.
Aydınlatmada önerileriniz nelerdir?
Doğal ışıktan faydalanmak birinci öncelik. Oturma alanlarında tepe aydınlatmasına alternatif olarak lambaderler, dış mekanlarda toprak aydınlatmaları ve aplik gibi endirekt aydınlatmaları tavsiye ederim.
Son yıllarda tercih edilen otantik ve oryantalist akım daha ne kadar devam edecek gibi görünüyor? Tercihin bu yönde olmasının nedenleri nelerdir?
İnsanlar yaşadığı mekanlarda hep kendilerinden izler bırakır. Bu yaşam biçimi dekorasyona da yansıyor doğal olarak. Akıl ve duygularımızla hareket eden varlıklarız ve yaşam mekanlarımızda özellikle duygusal davranırız. Bize ait olan geçmiş anılarımızı ve günlük ihtiyaçlarımızı bir arada tutup mekanlarımıza sokuyoruz. Duygusal zekamız ve görgülerimiz arttıkça daha fazla alana ilgi duyacağız ve coğrafyamızın etkisiyle bu akımlar daha uzun süre dekorasyona yansıyacaktır. Dinlenmek, ailece vakit geçirmek, rahatlamak ve eğlenmek amacıyla kaçtığımız yazlıklar biraz şehir evinden uzak, bahçe ve toprakla ilgilenebileceğimiz nefes aldığımız yerler. Bu durumda çok yorucu ve zorlama dekorasyon fikirlerinden kaçınmalı, basit, sade ama kullanışlı bir yaşam alanı yaratmalıyız.