Çay saatlerinin vazgeçilmez ve en lezzetli tatlarını kendi yorumumla paylaştığım köşemde, bu sefer içinde bulunduğumuz aya Ramazan’a özel lezzetler hazırladım. İftar sofralarınızı hazırlarken bu lezzetleri es geçemeyeceksiniz.
instagram: beyzacevik29
KARAMELİZE SOĞANLI ENGİNAR
2 orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
10 adet orta boy enginar
1 portakal suyu
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı su
Tuz
Yapılışı;
Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağda kavuruyoruz. Daha sonra enginarları iç kısımları alta kalacak şekilde diziyoruz. Üzerine limon suyu, portakal suyu, su ve tuz ekliyoruz. Ağırlık olması için bir tabak konulup üzerine kapağını kapatıp orta ateşte 5 dk. kadar pişirip iyice kısıyoruz. Yaklaşık 20 -25 dk. kadar suyunu çektirip tabağa alıyoruz. Üzerine karamelize olmuş soğanları koyup dereotu ile süslüyoruz.
SOĞAN DOLMASI
7 -8 adet uzun soğan
200 gr kıyma
1 soğan
1 buçuk çay bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı karışık baharat
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım kaşık biber salçası
Tuz
Üzeri için
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Bir çay bardağı sıvıyağ,
1 buçuk su bardağı su
Yapılışı;
Soğanların kabuklarını soyup boylaması ortasına kadar derin kesiyoruz. Sıcak suyun içine atıp haşlıyoruz. Yumuşayıncaya kadar pişirip hemen soğuk suya alıp yaprak yaprak ayırıyoruz. Diğer tarafta iç harcımız için kıyma, maydanoz, soğanve tüm baharatları koyup iç harcımızı yapıp dinlendiriyoruz. iç harçtan bir miktar alıp yaprak yaprak ayırdığımız soğanların içine koyup rulo yapıyoruz. Tencereye aldığımız dolmaları üzeri için su, biber salçası ve yağ karışımını döküp üstüne de tabak kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz…
ŞAM TATLISI
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı şeker
4 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 kabartma tozu
2 vanilya
Üzeri için fıstık
Şerbeti için
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Hamuru hazırlayıp borcama yayıp, dilimleyip, üzerine fıstıklarını dizip, 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
Dip not: Şerbet soğuk tatlı sıcak olacak. Üzeri içinde kaymak sıkıp servis ediyoruz