Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi İçin C Ve D Vitamininin Yeterli Olması Şart

Zade Vital Medikal Direktörü Dr. Deniz Dedeoğlu dünyanın başına kabus gibi çöken Koronavirüsü, korunma yollarını ve tedavi sürecini anlattı.

 

Yeni Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 Hastalığının teşhisinde göz önünde bulundurulan temel semptomlar nelerdir?

Covid 19’da görülen temel semptomlar yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Birçok solunum problemi ile karıştırılabilir ancak, ayırıcı özellikleri vardır. Alerjik durumlarda ateş olmaz, mevsimsel gripte ise Covid 19’dan farklı olarak burun akıntısı hapşırık gibi semptomlar eşlik eder.

Koronavirüsten korunmada kullanıma uygun besin desteği var mıdır?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve dengede tutmak önemlidir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı ve dengeli çalışabilmesi için sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, günlük egzersiz rutinine sahip olmak, bol sıvı tüketmek, stresle baş etme yöntemleri öğrenmek önemlidir. Ayrıca vücutta eksik olan vitamin ve mineraller metabolizmanın sağlıklı işleyişi için, mutlaka yerine konulmalıdır. Viral enfeksiyonlardan korunmak amacıyla, antiviral etkinlikleri çalışmalarla gösterilmiş olan Sambucus extresi, Zeytin Yaprağı Ekstresi, antiinflamatuar etkisi ile bilinen Zerdeçal ekstresi, bağışıklık sistemi dengelemek için Çörek Otu Yağı ve çinko kullanılabilir. C ve D vitaminleri sağlıklı bağışıklık sistemi için mutlaka vücudumuzda yeterli seviyede bulunmalıdır.

Koronavirüsten korunmada neler yapılmalıdır?

Mümkün olduğunca evde kalmaya özen gösterilmelidir. Virüs damlacıklar yoluyla bulaşabildiğinden sosyal mesafeye dikkat etmek ve herkesi potansiyel yeni koronavirüs taşıyıcısı kabul ederek en az 1,5 metre mesafede kalmak önemlidir. Bunun dışında eller sık sık yıkanmalı, yüze dokunmaktan mutlaka kaçınılmalı, gerektiğinde dirsek içine doğru öksürülmelidir.

Kimler yüksek risk grubunda yer alır?

Özellikle 65 yaş ve üzerinde olan kişiler, kronik hastalığı olan kişiler, Astım ve KOAH gibi solunum sıkıntısı olan kişiler yüksek riskli grup olarak belirlenmiştir. Ayrıca özel durumu olan hamile ve emziren anneler de korunmaya özen göstermesi gereken gruptadır.

 

Koronavirüs nasıl bulaşmaktadır? Yayılımı nasıl oluyor?

Koronavirüsünün insandan insana bulaşması genel olarak solunum yolları hastalıklarının bulaşma prensibi ile benzerlik gösterir. Damlacıkların saçılması ile yayılır. Hasta kişi ile direkt temas ya da hasta kişinin temas ettiği damlacıklarının bulaştığı bir nesne ile temas sonrası, solunum yolları girişi olan ağız ve buruna ekilerek bulaşması en iyi bilinen bulaşma yoludur.

Koronavirüs nasıl teşhis edilmektedir?

Koronavirüs (covid-19), PCR (polimerize zincir reaksiyonu) adı verilen bir testle teşhis edilir. Bu test için taramada boğaz sürüntüsü kullanılır. Kan testleri ile vücutta olşan antikorlar da tespit edilebilir.

Koronavirüs nasıl tedavi edilir?

Şu an aşı tedavisi mevcut değil, aşı çalışmaları hala sürüyor. Hastalığın kaynağı bakteri değil virüs olduğu için antibiyotikler koronavirüse etki etmez. Kesinlik kazanmış olan bir koronavirüs tedavi protokolü henüz bulunmamakla beraber, daha önce çeşitli hastalıklarda kullanılan ajanlarla başarılı sonuçlar elde edilmekte, ilaç araştırmaları devam etmektedir. Ancak genel sağlık halini sürdürmek ve desteklemek oldukça önemlidir. Viral enfeksiyonlarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve dengeli tutmaya dikkat etmek gerekir. Bol su tüketmek, dengeli beslenmek ve bu dönemde çeşitli besin takviyeleri kullanmak, psikolojik olarak rahat hissedeceğiniz ortamlar yaratmak alabileceğimiz önlemlerdir.

Dışarı çıkmak zorunda kalan kişiler nasıl tedbirler almalıdır?

Evde kalmak temel hedef olmalıdır. Ancak dışarı çıkmak gerekirse öncelikle kişisel tedbirler alınmalıdır. Mutlaka eldiven ve maske kullanılmalıdır. Özellikle sosyal alanlarda mutlaka mesafeyi korumaya özen gösterilmeli, yakın temastan kaçınılmalıdır. Kalabalık birliktelikler oluşturulmamalı ve mesafeyi koruyarak bekleme yapılmalıdır. Eve dönüşte kullanılan maske ve eldivenler bir çöp torbasına konularak ağzı bağlanmalıdır. Dışarıda giyilen kıyafetler yıkanmalı evde aynı kıyafetle kalmamaya özen gösterilmelidir. Dışarıda kullanılan ayakkabılar balkonda havalandırmaya bırakılabilir.

Evde kaldığımız süre boyunca ev içerisinde nasıl hijyen kuralları oluşturmalıyız?

Sürekli olarak el ile temas halinde olan bölgeler kapı kolları, musluk kolları gibi alanlar sulandırılmış deterjan ile silinebilir. Genel ev içi hijyen koşulları sürdürülmeye devam edilmelidir. Evi havalandırmak da çok önemlidir, gün içerisinde mutlaka odaların hepsi havalandırılmalıdır. Ev içerisinde kaldığımız için güneşi görme oranımızda düştü. Bu nedenle balkonda cam kenarında güneş ile temas etmek de önemli bir nokta.

Psikolojik olarak evde kaldığımız süre boyunca iyi hissetmek için neler yapabiliriz?

İzolasyonu sağladığımız için daha çok yaşadığımız kişi ile ve kendimizle vakit geçiriyoruz. Bunu bir avantaja dönüştürmek de bizim elimizde. Kendimizi dinlemek ve sorulamak için bir fırsat yaratabiliriz. Aile bireylerimiz ile daha kaliteli ilişkiler kurabilir bağlarımızı güçlendirebiliriz. Daha önce hiç yapmadığımız sohbetleri yapabiliriz. Bilgimizi, benliğimizi ve ilişkilerimizi yenilemek için bol bol zamanımız var artık bu yönde adımlar atmak uygun olabilir. Okumayı hedeflediğimiz ama ertelediğimiz kitap/dergileri okuyabilir ve izlemediğimiz film/belgeselleri izleyebiliriz. Mutfakta denemediğimiz lezzetleri tadabiliriz. Ev içerisinde çeşitli egzersizler yapmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Yapacağımız egzersizler bağışıklık sistemimizi uyarıcı etki sağlar. Mutlaka hareket etmeye özen gösterilmelidir.

 

 

 

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın