Denize girme mevsimi yavaş yavaş geliyor. Denize girmek eğlenceli bir aktivite olsa da boğulma tehlikesiyle yüzleşebiliyoruz. Sizlere boğulma anında yapılması gerekenleri derledik.
BOĞULMA ANINDA NE YAPILMALI?
- Suda boğulan kişiye öncelikle can simidi, can yeleği ya da ip gibi suda batmayacak bir kurtarma aletini kişiye doğru uzatmalıyız. Boğulan kişiyi yanına yüzerek kurtarırsak bize de zarar vererek kendimizi de tehlikeye attırabiliriz. Bunun yerine uzaktan müdahale etmek daha sağlıklı olacaktır.
- Boğulan kişiyi sudan çıkarttığımızda öncelikle ağzında bir cisim var mı kontrol etmeliyiz. Kişinin takma dişi ya da o anın etkisiyle kusabilir ağzında kalan her şeyi çıkartmamız gerekir. hemen ardından kişiyi sert bir zemine yatırmalıyız.
- Kişi paniklemeyi bırakıp sakin davrandığı zaman başını geriye yatırıp çenesini kaldırmalıyız. Baş arkasına ise yastık gibi bir cisim konmalı.
- Boğulan kişinin alnına bir elimizi koyarken aynı elimizin baş ve işaret parmakları ile burnu kapanmalı diğer elimizle ise kişinin ağzını açmalıyız.
- Boğulan kişiye sakin davranarak suni teneffüs yapılmalı.
- Boğulan kişiye daha sonra kalp masajı yapılmalıdır.
- Ambulans gelene kadar bu işlemlere devam etmeliyiz.