Alkışlar Kübra’ya

Ve pek çok da zorluk yaşadı, başarısız bir sporcu olduğunu söylendi, yeri geldi antrenman yeri sıkıntısı yaşadı ama 13 yaşında başladığı tekvandoyu 7 yıldır aynı azimle devam ettiriyor. Apartman boşluklarında antrenman yapan kız şimdi dünyanın en iyi sporcularından biri! Biz onu tanıdığımıza çok memnun olduk. Ve bize bu gururu yaşattığı için bir kez daha teşekkürler! 

Tekvandoya nasıl başladın?
Tekvandoya 13 yaşında babamın sayesinde başladım. Çünkü babam ve amcam sporcu. Babam tekvando antrenörü, amcam boks. Bizim bir kulübümüz var. Orda başladım ilk olarak.

Nerelisin?
Ispartalıyım.

Burada mı doğdun büyüdün?
Burada doğdum büyüdüm. Babamla annem Ispartalı.

O Kulüp Atikali Spor Kulübü mü?
Evet Atikali Spor Kulübü’nde başladım. Daha sonra Atikali Spor Kluübü’ne Özlem Hoca antrenör olarak geldi ve onunla çalışmaya başladık. Daha sonra İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne transfer oldum ve burada çalışmalarıma devam ediyorum.

Ailenin sporcu olmasının sana ne gibi bir katkısı oldu?
Sporcunun halinden anlıyorlar en başta. Yoruluyorsun, bilmeyen bir kişi ‘Hadi ya ne yorulması’ diyor. Ama babamlar biliyor nasıl bir antrenman yaptığımı, o açıdan iyi oluyor.

Profesyonel olma kararını ne zaman verdin?
İlk başta hedefim dünya şampiyonluğuydu. Spora zaten bu düşünceyle başladım. Yarışmalara girdikçe profesyonel olarak çalışmaya başladım. Çünkü üstün körü çalışsaydım bu başarı gelmezdi.

kübra dağlı

Ne zamandır bu kadar ağır çalışıyorsun?
En baştan beri ağır bir tempoyla başladım. Ama yarışma dönemleri daha da ağırlaşıyor bu tempo.

Ne kadarda bir yarışma oluyor?
Her sene bir Türkiye, bir de Avrupa yarışması oluyor. Dünya Şampiyonası ise 2 senede bir oluyor.

Daha önce Dünya Şampiyonasına katılmış mıydınız?
Daha önce 2014 yılında katılmıştım. Meksika’da. Orada da Dünya ikincisi olmuştum. Hedef tabii birincilik olduğu için daha çok çalışarak, eksikliklerimi tamamlayarak şampiyonluğa ulaştım.

Poomsae nedir?
Tekvando üçe ayrılıyor yarışma olarak. Dövüş, kırış ve poomsae. Poomsae, Tekvandonun temel tekniklerinden oluşan koreografi şeklinde oluşturulmuş gösteri. Müzikli oluyor, müziksiz oluyor. Dövüş yok ama dövüş hareketleri var. İçinde taklalar var, uçan tekmeler var, dönüşlü teknikler var vs. Eşli ve eşsiz olarak yapılıyor.

Poomsae’nin gösteri grubu var değil mi? Sen de bunun içindesin.
Dünya Tekvando Federasyonu’nun bir gösteri takımı var. Bu gösteri takımı Korelilerden oluşuyor. Ben de Korelilerin içindeki tek yabancı olarak varım. Beni seçtiler. 2014’te dünya şampiyonasındaki performansıma bakılarak seçilmiştim. Ben de her sene onlarla birlikte gösteri yapıyorum başka ülkelerde. Türkiye’yi temsil ediyorum.

Herhangi bir günün nasıl geçiyor?
Tekvando kamp zamanlarından bahsedeyim. Kamp zamanı 6.30’da kalkıyorum. 7’de kahvaltımız oluyor. 7’den sonra dinleniyorsun. 9 ile 11 arası antrenmanımız oluyor.  11’den sonra öğle yemeği var. Ondan sonra tekrar dinleniş var. Yoruluyorsun kamp dönemi olduğu için. 3 ile 5 arası tekrar bir antrenmanımız var.  7’de yemek. 7’den sonra her şeyi yapabilirsin ama 10’da yatma saatimiz var.

Beslenmen nasıl?
Kamp zamanında sporculara yönelik yemekler veriliyor. Daha çok protein ve karbonhidrat ağırlıklı. Ama onun dışında her şeyi yiyebiliyorum. Yemek düzenim yok.

kübra dağlı

Normal hayatın nasıl?
Sabah 8’de kalkıyorum. 9.30’da dersim oluyor. Sakarya Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Öğretmenliği okuyorum. Normal herkes gibi arkadaşlarımla takılıyorum, kafeye gidiyorum, eğleniyorum… Sonra antrenman saatim geliyor. Antrenman yapıyorum. Yeni başladım üniversiteye. 1 haftalık öğrenciyim. O yüzden antrenman yeri bulamadım henüz Sakarya’da. 20 yaşındayım 1. sınıfım bu arada. Her gün 2 saat antrenman yapıyorum. Yapmadığım zaman hantallaşıyorum.

Ne kadar yapmadığın zaman formdan düşersin?
1 hafta içerisinde fark ediyor. Bir ara ayağımın bağları kopmuştu. Düşmüştüm antrenmanda. 5 ay antrenman yapmadım. Direkt 7 kilo filan aldım. 5 ayı çok zor geçirdim.

Bakımlı birisi misin?
Tekvandoda poomsae görsel bir gösteri. O yüzden tabii ki dış görünüşün çok önemli. Düşünsenize hakemlerin karşısına ütüsüz bir kıyafetle ya da mavi eşofmanın üstüne kırmızı eşarpla çıktığımızı ona uyum gösteriyorsun. Sabah kalktığınızda gözleriniz şiş kalkmak var, bakımlı olarak kalkmak var.

Ne zaman başörtü takmaya başladın?
12 yaşımda. Bu spora başladığımda başörtülüydüm. 2012-2013 yılında başörtü yasağı vardı. O zamanlar bandana ile yapıyorduk.

Hareketlerde zorlanıyor musun?
Bandanadan sonra başörtü ile yapmak zor oluyordu. İlk başlarda kayıyor başörtü ama onu zamanla kaymayacak şekilde ayarlıyorsun.

Emirhan da seninle birlikte şampiyon oldu ama herkes seninle röportaj yapmak istiyor. Bunun sebebi de başörtün aslında. Bu seni rahatsız ediyor mu? Ben aslında başarımla konuşulmak isterdim diyor musun?
Ben zaten herkese söylüyorum başörtümü değil başarımı konuşsunlar diye. Beni yakından tanıyan başarımı biliyor. Nasıl yollardan geçtiğimi, nasıl antrenman yaptığımı. Bilmeyenlerin tuhafına gidiyor tabii. İlk defa böyle bir şey oldu diyorlar. Ama herkes her şekilde yapabiliyor. Tekvandoda öyle bir yasak yok artık.

Bundan sonraki hedefin ne?
Bir Avrupa şampiyonası var önümüzde. Orada da şampiyon olmak, İstiklal Marşı’mızı orada da okutmak… Hedefim bu, düşüşe geçmek istemiyorum.

Evlendiğin zaman eşin bu sporu yapmanı istemezse ne yaparsın?
Sosyal medyadan evlilik teklifleri almaya başladım zaten. Ev adresi verin istemeye geliyoruz gibi mesajlar alıyorum. Hocama da gönderiyorlar bu tarz mesajlar. Ama benim bırakmak gibi bir niyetim yok. Ona göre eş bulurum.

Öğretmenlik yapmayı düşünüyor musun?
Evet öğretmenlik yapmayı istiyorum. İnşallah benim de sağlam öğrencilerim olur.  Benim zaten hedefim örnek, idol olmaktı insanlara.

Şu anda daha fazla mı çalışman gerekiyor?
Üzerime daha çok yük bindi, daha çok stres olmaya başladım. Artık beni daha çok insan tanıyor. Daha farklı başarılar bekliyor.

Eleştiri alıyorsun. Ayağını açmış ama başı kapalı, madalya ısırıyor gibi. Ne düşünüyorsun?
Evet,  Tekvando ayak sporu. Madalya ısırmak da; altın madalya ısırmak herkes tarafından bilinen bir şey. Madalya ısırılır. Ama gerçekten umurumda değil, hiç takmıyorum insanları. Benim hakkımda neler neler konuştular. Sen yapamazsın, seni kim seçti gibi…

Neden? Başörtüsünden dolayı mı?
Hayır başörtüsünden dolayı değil. Her konuda. Ve bunu söyleyen insanlar da federasyonda söz sahibi olan iddialı insanlar.  Sen kimsin, seni kim aldı, el, ayak koordinasyonun yok.

Bunu direkt yüzüne mi söylüyorlar?
Evet ben psikolojik tedavi bile gördüm bunun için. Ve ben birinci olup da gitmişim, bana hala bunları söylüyorlar. Ben onları taksaydım, bıraksaydım, ben zaten yapamıyorum, edemiyorum deseydim şu an bu noktaya gelmezdim. O yüzden insanların konuştukları benim için çok bir şey ifade etmiyor. Bana bunu antrenörler söylüyor. Bu işin içindeki insanlar söylüyor. Meyve veren ağaç taşlanır. Onları Allah’a havale ettim. Şu anda da tam yerindeler. Bir Dünya ikinciliğim bir de Avrupa şampiyonluğum var Emirhan ile birlikte.

Annenin bakış açısı nasıl?
Her girdiğim yarışmada bırak artık diyor. Ama artık bıraktı, alıştı ve beni destekliyor. Evde kalacaksın bu gidişle derdi hep ama şu an en büyük destekçilerimden.

Neden tekvandoyu seçtin?
Ben çok hareketli biriyim. Tekvando benim için en uygun spor. Zaten tekvandoyu yapan her türlü sporu da yapar diyebilirim. İçinde atletizm var, jimnastik var, fitness var.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

yazılım