Kurban Bayramında kesici aletlerle çok sık denk geleceğiz. Peki, bu kesici aletlerden korunmak için neler yapabiliriz? İşte cevabı..
- Kaza sonrası öncelikle panik yapmamalıyız. Yarayla ilk temas edildiğinde temiz ellerle dokunmaya özen gösterin. Kesiğin olduğu alan ılık suyla yıkanmalı, kesilen yer kirli ise sabunlu su ve temiz bir bez kullanarak yıkayın.
- Kesim işlemi sırasında oluşan yaralanma sırasında yabancı madde (cam, taş vb …) yaraya dokunmadan direkt çıkartılmalı. Ete batan cisimleri yaraya değdirerek çıkartmamaya çalışın. Öncelikle kesim yerinin üzerine basınç uygulayarak kanamayı durdurun. 10-15 dakika yaranın üzerine bastırın. Ardından derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer kesilen el veya kolda ise kesik alanı kalp seviyesinin üzerinde tutun. Ayrıca yaraya müdahale eden kişinin elinin de temiz ve mümkünse eldiven giydirilmesi ihmal edilmemeli.
- Eski yöntemlerden biri olan küle basma, tütün ve şeker koyma kesinlikle yapılmamalıdır. Aynı zamanda merhem sürülmemelidir.
- Organ kopması durumunda ise, kopan parmağı temiz bir beze sarıp bir plastik eldiven içine koyun ve eldivenin ağzının düğümleyin. Bunu da içinde buz yüzen suyun olduğu bir kaba koyarak koruyun. Kopan parmak, direkt buz üzerine konulmamalı, direkt buzla temas etmemelidir. Organ kopmalarında zaman çok önemlidir. Bu çeşit bir kaza durumunda sağlık ocaklarına, aile hekimliklerine değil en yakın tam donanımlı bir hastaneye başvurulması gerekmektedir.