Kurban Bayramına Özel Tatlıları sizin için derledik..
CEVİZLİ BAKLAVA
Malzemeler:
Şerbeti için;
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamuru için;
- 3,5 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı sirke
- Az miktarda tuz
Hamuru açmak için;
- Nişasta
Arası için;
- 2 su bardağı ceviz kırığı
Üzerine;
- 250g tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 Tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
- Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlamakla başlayalım.
- Bunun için bir tencere içerisine şeker ve suyu güzelce dökelim ve karıştıralım.
- Karıştırdıktan sonra şerbetimizi kaynamaya bırakalım.
- Sonra limon suyunu da ilave ederek bir kaç dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım.
- Baklava hamuru hazırlamak için; yoğurma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
- Daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar güzelce yoğuralım.
- Yoğurduğumuz hamurun üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Ardından hamurumuzu tezgaha alalım ve biraz daha yoğurarak toparlayalım.
- Hamurumuzu önce 3 parçaya ayıralım, ardından her parçayı da 9 parçaya ayıralım.
- Böldüğümüz parçaları dıştan içe doğru yoğurup, elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Hepsini beze haline getirdikten sonra üzerlerini streç filmle kapatalım.
- Bezelerimizinden bir tanesini nişasta serptiğimiz tezgaha alalım, merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Bu şekilde ilk 9 bezeyi tek tek açalım, aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirelim.
- Hazırladığımız 9 kat hamuru tepsi boyutundan biraz büyük olacak şekilde arada bir ters çevirerek güzelce açalım.
- Daha sonra hamuru yine dikkatlice katlarına ayıralım.
- Elde ettiğimiz incecik baklava hamurunu tepsimize yerleştirelim.
- İlk 9 katı tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine ceviz kırıkları serpiştirelim.
- Diğer 9 bezeyı de aynı şekilde açarak, aralarına nişasta serpelim ve üst üste yerleştirelim. Ardından tepsi boyutunda büyükçe genişletelim.
- Genişlettiğimiz hamuru tekrar katlarına ayırarak tepsimize yerleştirelim.
- Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurların üzerine ceviz kırıkları mı güzelce serpelim.
- Son 9 bezemizi de aynı işlemleri uygulayarak tepsi boyutunda genişletelim ve tepsimize yerleştirelim.
- Baklavamızı keserken ilk önce 4 parçaya keselim. Daha sonra bu 4 parçayı da küçük üçgen boyutunda kenara ayıralım.
- Ardından eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını baklavamızın üzerine gezdirelim ve önceden ısıttığımız 170°C fırında 1 saat kadar pişmeye bırakalım.
- Süre sonunda fırından aldığımız sıcak baklavaların üzerine soğuyan şerbetimizi güzelce gezdirelim ve şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım. Afiyet olsun.
Balbadem Tatlısı
Malzemeler:
- 125 gram margarin (Oda sıcaklığında)
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı pudra şekeri
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Aldığı kadar un (Yumuşak bi hamur elde edeceğiz)
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
Bulamak için;
- İrmik
Üzeri için;
- Fıstık
Yapılışı:
- İlk önce tatlımızın şerbetini hazırlıyor ardından soğumaya bırakıyoruz.
- Sonra su ve şekeri tencerede kaynayana kadar güzelce karıştırıyoruz.
- Kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyunu ilave ederek 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
- Hamuru için ise un hariç verilen bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Ardından unu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil veriyoruz.
- Daha sonra irmiğe bulayıp fırın tepsisine diziyoruz. Bir bıçak yardımıyla hamurların üzerine çizik atıyoruz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar güzelce pişiriyoruz.
- Fırından çıkardıktan sonra biraz bekletiyoruz ve ardından soğumuş olan şerbeti üzerine döküyoruz.
- Sonra orta kısımlarına fıstık doldurarak servis ediyoruz.Afiyet olsun.
Midye Tatlısı
Malzemeler:
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke (Üzüm sirkesi)
- Yarım paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı dolusu nişasta (Mısır nişastası )
- 2,5 su bardağı un (Kontrollü olarak koyun)
İçi için;
- 1 kase kırılmış ceviz
Şerbeti için;
- 3 su bardağı su
- 2,5 su bardağı şeker
- 1 dilim limon
Arasına koymak için;
- Nişasta
Üzerine sürmek için;
- Yarım paket tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
- Öncelikle şerbeti için tencereye şeker ve suyu alıyoruz.
- Limon dilimini de ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
- Hamuru için malzemeleri yoğurma kabına alıyor ve güzelce yoğuruyoruz.
- 10 adet bezeye bölüp üzerini kapatıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
- Dinlenen bezeleri tabak büyüklüğünde nişasta ile açıyoruz.
- Üzerine nişasta koyup üst üste koyuyoruz.
- Merdane yardımıyla hamuru açıyor ve rulo şeklinde sarıyoruz ardından bir parmak büyüklüğünde kesip kestiğimiz bezeleri tekrar açıp içine bir tatlı kaşığı ceviz içi koyup kapatıyoruz.
- Tepsiye yerleştiriyoruz ardından tereyağ ve sıvı yağ eritip tatlımızın üzerine sürüyoruz.
- 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırında pişirdikten sonra şerbetini üzerine döküyoruz.
- Ardından üzerine toz antep fıstığı koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.