Kurban Bayramına Özel Tatlılar

Kurban Bayramına Özel Tatlıları sizin için derledik..

 

CEVİZLİ BAKLAVA

Malzemeler:

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hamuru için;

  • 3,5 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Az miktarda tuz

Hamuru açmak için;

  • Nişasta

Arası için;

  • 2 su bardağı ceviz kırığı

Üzerine;

  • 250g tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 Tatlı kaşığı limon suyu

 

Yapılışı:

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlamakla başlayalım.
  • Bunun için bir tencere içerisine şeker ve suyu güzelce dökelim ve karıştıralım.
  • Karıştırdıktan sonra şerbetimizi kaynamaya bırakalım.
  • Sonra limon suyunu da ilave ederek bir kaç dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım.
  • Baklava hamuru hazırlamak için; yoğurma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar güzelce yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurun üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Ardından hamurumuzu tezgaha alalım ve biraz daha yoğurarak toparlayalım.
  • Hamurumuzu önce 3 parçaya ayıralım, ardından her parçayı da 9 parçaya ayıralım.
  • Böldüğümüz parçaları dıştan içe doğru yoğurup, elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hepsini beze haline getirdikten sonra üzerlerini streç filmle kapatalım.
  • Bezelerimizinden bir tanesini nişasta serptiğimiz tezgaha alalım, merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Bu şekilde ilk 9 bezeyi tek tek açalım, aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirelim.
  • Hazırladığımız 9 kat hamuru tepsi boyutundan biraz büyük olacak şekilde arada bir ters çevirerek güzelce açalım.
  • Daha sonra hamuru yine dikkatlice katlarına ayıralım.
  • Elde ettiğimiz incecik baklava hamurunu tepsimize yerleştirelim.
  • İlk 9 katı tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine ceviz kırıkları serpiştirelim.
  • Diğer 9 bezeyı de aynı şekilde açarak, aralarına nişasta serpelim ve üst üste yerleştirelim. Ardından tepsi boyutunda büyükçe genişletelim.
  • Genişlettiğimiz hamuru tekrar katlarına ayırarak tepsimize yerleştirelim.
  • Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurların üzerine ceviz kırıkları mı güzelce serpelim.
  • Son 9 bezemizi de aynı işlemleri uygulayarak tepsi boyutunda genişletelim ve tepsimize yerleştirelim.
  • Baklavamızı keserken ilk önce 4 parçaya keselim. Daha sonra bu 4 parçayı da küçük üçgen boyutunda kenara ayıralım.
  • Ardından eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını baklavamızın üzerine gezdirelim ve önceden ısıttığımız 170°C fırında 1 saat kadar pişmeye bırakalım.
  • Süre sonunda fırından aldığımız sıcak baklavaların üzerine soğuyan şerbetimizi güzelce gezdirelim ve şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım. Afiyet olsun.

 

Balbadem Tatlısı

Malzemeler:

  • 125 gram margarin (Oda sıcaklığında)
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (Yumuşak bi hamur elde edeceğiz)

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Bulamak için;

  • İrmik

Üzeri için;

  • Fıstık

Yapılışı:

  • İlk önce tatlımızın şerbetini hazırlıyor ardından soğumaya bırakıyoruz.
  • Sonra su ve şekeri tencerede kaynayana kadar güzelce karıştırıyoruz.
  • Kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyunu ilave ederek 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Hamuru için ise un hariç verilen bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Ardından unu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil veriyoruz.
  • Daha sonra irmiğe bulayıp fırın tepsisine diziyoruz. Bir bıçak yardımıyla hamurların üzerine çizik atıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar güzelce pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan sonra biraz bekletiyoruz ve ardından  soğumuş olan şerbeti üzerine döküyoruz.
  • Sonra orta kısımlarına fıstık doldurarak servis ediyoruz.Afiyet olsun.

 

Midye Tatlısı

 

Malzemeler:

 

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke (Üzüm sirkesi)
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta (Mısır nişastası )
  • 2,5 su bardağı un (Kontrollü olarak koyun)

İçi için;

  • 1 kase kırılmış ceviz

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1 dilim limon

Arasına koymak için;

  • Nişasta

Üzerine sürmek için;

  • Yarım paket tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

 

Yapılışı:

  • Öncelikle şerbeti için tencereye şeker ve suyu alıyoruz.
  • Limon dilimini de ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru için malzemeleri yoğurma kabına alıyor ve güzelce yoğuruyoruz.
  • 10 adet bezeye bölüp üzerini kapatıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen bezeleri tabak büyüklüğünde nişasta ile açıyoruz.
  • Üzerine nişasta koyup üst üste koyuyoruz.
  • Merdane yardımıyla hamuru açıyor ve rulo şeklinde sarıyoruz ardından bir parmak büyüklüğünde kesip kestiğimiz bezeleri tekrar açıp içine bir tatlı kaşığı ceviz içi koyup kapatıyoruz.
  • Tepsiye yerleştiriyoruz ardından tereyağ ve sıvı yağ eritip tatlımızın üzerine sürüyoruz.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırında pişirdikten sonra şerbetini üzerine döküyoruz.
  • Ardından üzerine toz antep fıstığı koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın